CAT DI LR section has become increasingly tough beginning from 2015. However, Understanding the basics of Bar graphs, Pie Charts, Multiple graphs, Line Graphs etc forms an integral part of solving tougher CAT level DI LR questions for the CAT Exam. This question is from CAT 2017 Slot 2 CAT DILR.
Funky Pizzeria was required to supply Pizzas to three different parties. The total number of Pizzas it had to deliver was 800. 70% of which was to be delivered to Party 3 and the rest equally divided between Party 1 and Party 2.
Pizzas could be of Thin Crust (T) or Deep Dish (D) variety and come in either Normal Cheese (NC) or Extra Cheese (EC) versions. Hence, there are 4 types of Pizzas: T – NC, T – EC, D-NC, D-EC. Partial information about proportions of T and NC pizzas ordered by the three parties are given below.
Question 4: Suppose that a T-NC pizza cost as much as a D-NC pizza, but 3/5th of the price of a D-EC pizza. A D-EC pizza costs Rs. 50 more than a T-EC pizza, and the latter costs Rs. 500. If 25% of the Normal Cheese pizzas delivered to Party 1 were of Deep Dish variety, what was the total bill for Party 1?
First, let us get some simple numbers in place. 70% of 800 people attended Party 3. Or, 560 people attended this party. The remaining 240 were split equally, or 120 each on Party 1 and Party 2.
Now, let us look at these decimals. 0.6 = 3/5; 0.55 = 11/20; 0.3 = 3/10; 0.65 = 13/20;
The best of the fractions is 0.375 which is 3/8; this helps a lot. Now, we know that we are going to fill data in two classifications T or D and NC or EC. So, let us capture data also in these two formats
After we create these two tables, it is just a matter of filling the numbers in.
Once some numbers are present, the rest fill in automatically
Given, 25% of NC pizzas delivered to Party 1 were of Deep Dish variety. So, D-NC = 0.25*16 = 4. T-NC = 16 – 4 = 12. Given, D-EC = Rs. 50 more than TEC.
Given, D-EC = Rs. 50 more than TEC. Cost of TEC = Rs. 500. Hence, DEC = Rs.550.
So, cost of TNC = DNC = * 550 = 3*110 = Rs.330.
No. of TNC + DNC = 16. Cost of NC pizzas = 330*16 = 5280.
No. of T-NC = 12. Hence, T-EC = T – T-NC = 72 – 12 = 60.
Cost of T-EC pizzas = 60*500 = 30,000.
No. of D-NC = 4. Hence, D-EC = D – D-NC = 48 – 4 = 44.
Cost of D-EC pizzas = 44*550 = 24200.
Total cost = Rs. 5280 + Rs. 30000 + Rs. 24200 = Rs. 59480.
The question is "what was the total bill for Party 1?"
Choice A is the correct answer.
CAT® (Common Admission Test) is a registered trademark of the Indian Institutes of Management. This website is not endorsed or approved by IIMs.
2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
58/16, Indira Gandhi Street,
Kaveri Rangan Nagar, Saligramam, Chennai 600 093