CAT Quantitative Aptitude Questions | CAT Time Speed and Distance & Races

CAT Questions | Speed Time | Fuel Consumption
× CAT Questions
CAT Quantitative Aptitude
HCF and LCM Factors Remainders Factorials Digits Ratios,Mixtures;Averages Percents; Profits; SICI Logarithms and Exponents Pipes,Cisterns; Work,Time Set Theory Geometry Coordinate Geometry Mensuration Trigonometry Linear & Quadratic Equations Functions Inequalities Polynomials Progressions Permutation Probability
CAT Verbal
Para Jumble Sentence Correction Sentence Elimination Paragraph Completion Reading Comprehension Critical Reasoning Word Usage Para Summary Text Completion
CAT LR DI
DI LR: Bar Graphs DI LR: Pie Charts DI LR: Multiple Graphs DI LR: Word Problems DI LR: Line Graphs DI LR: Sequencing DI LR: Grid Puzzles DI LR: Math Puzzles DI LR: Visualization DI LR: Other Patterns DI LR: CAT 2017 Cet DI LR: CAT 2017 Rural Survey DI LR: CAT 2017 Happiness DI LR: CAT 2017 Airlines DI LR: CAT 2017 Travel Route DI LR: CAT 2017 Food Delivery DI LR: CAT 2017 Square Layout DI LR: CAT 2017 Team Project DI LR: CAT 2017 Assets DI LR: CAT 2017 Pizza DI LR: CAT 2017 Electives DI LR: CAT 2017 Chess DI LR: CAT 2017 Dorms DI LR: CAT 2017 Tea DI LR: CAT 2017 Friends DI LR: CAT 2017 Security Scan
CAT Online Coaching
CAT Question MenuCAT Questions

The question is from the topic of Time Speed and Distance. This is relatively a straightforward question and only tests the basic concepts. Time Speed and Distance is a favorite in CAT Exam and appears more often than expected in the CAT Quantitative Aptitude section in the CAT Exam

Question 16: Ramesh takes 6.5 hours to go from city A to city B at 3 different speeds 30 kmph, 45 kmph, and 60 kmph covering the same distance with each speed. The respective mileages per liter of fuel are 11 km, 14 km and 18 km for the above speeds. Ramesh's friend Arun is an efficient driver and wants to minimise his friend's car's fuel consumption. So he decides to drive Ramesh's car one day from city A to city B. How much fuel will he be able to save?

  1. 4.2 liters
  2. 4.5 liters
  3. 0.7 liters
  4. 0.3 liters

2IIM : Best Online CAT Coaching


Signup and sample 5 classes
for free


Best CAT Coaching in Chennai


Batches filling fast.
Starts Sat, June 8th, 2019


Explanatory Answer

Method of solving this CAT Question from Time Speed Distance: Finding the total distance travelled is the key to answer this question.

Total time = 6.5 hrs
Let the total distance be x
Ramesh's speeds = 30, 45, 60 kmph

6.5 = \\frac{x/3}{30}\\) + \\frac{x/3}{45}\\) + \\frac{x/3}{60}\\)
6.5 = \\frac{2x+4x/3+x}{180}\\)
6.5 = \\frac{6x+4x+3x}{540}\\)
or x = 270 km

With each speed distance covered = 270/3 = 90 km
Fuel consumed when driving at 30 = 90/11 = 8.1 l
Fuel consumed when driving at 45 = 90/14 = 6.4 l
Fuel consumed when driving at 60 = 90/18 = 5
Total fuel = 8.1 + 6.4 + 5 = 19.5 liters

When Arun drives the car, he should drive at 60 kmph throughout so that he gets the maximum mileage!
Fuel consumption when driving at 60 for entire journey = 270/18 = 15 liters

The question is " So he decides to drive Ramesh's car one day from city A to city B. How much fuel will he be able to save? "
Difference = 19.5 – 15 = 4.5

Hence, the answer is 4.5 liters.

Choice B is the correct answer.

 


CAT Preparation Online | CAT Arithmetic Videos On YouTube


Other useful sources for Arithmetic Question | Time Speed Distance and Races Sample Questions


CAT Questions | CAT Quantitative Aptitude

CAT Questions | CAT DILR

CAT Questions | Verbal Ability for CAT


Where is 2IIM located?

2IIM Online CAT Coaching
A Fermat Education Initiative,
10-C, Kalinga Colony, Bobbili Raja Salai
K.K.Nagar, Chennai. India. Pin - 600 078

How to reach 2IIM?

Phone: (91) 44 4505 8484
Mobile: (91) 99626 48484
WhatsApp: WhatsApp Now
Email: prep@2iim.com